Domingo, 04 Diciembre 2011 15:41

Pobresa i exclusió social a Europa

Escrito por 
Valora este artículo
(2 votos)
Captaire a BarcelonaCrido dins un espai sord,
on només els muts em responen
(Leticia Pi, 1984).

Pujo pel Passeig de Gràcia, són quarts de nou del vespre, a l'alçada d'un dels carrers on les botigues enlluernen els vianants amb el reflex del gènere que mostren a l'aparador, observo una dona que fa esforços per embolicar-se un peu amb paper i ficar-lo dins la sabata. 

Segurament passarà la nit en algun petit entrant de comerç o, si hi ha sort, en una oficina bancària. Això serà més difícil, algú que camina al meu voltant comenta amb un acompanyant, que per això els bancs i caixes posen els caixers al carrer, per evitar que entrin a dormir "els pobres".

Quan sento aquesta paraula no puc evitar girar el cap i mirar qui ho diu, i com ho diu, "els pobres". Sento un calfred recórrer tot el meu cos. Penso en aquesta dona, que potser tindrà els peus una mica calents però sense mitges i una faldilla d'estiu... com no tingui una flassada o un sac de dormir es quedarà gelada.

Què poc sabem d'aquestes persones sense sostre, potser és que no volem saber-ne gaire cosa. Suposo que no es trigarà massa a tenir els resultats de la "Diagnosi de Persones al Carrer, 2011". Gràcies a aquest projecte de recerca liderat per Càritas i per la Xarxa d'Atenció a Persones sense Llar[1], la nit del 8 al 9 de novembre, s'ha pogut fer el recompte de persones sense sostre de Barcelona. Més de 750 voluntàries i voluntaris han participat en aquest recompte de persones indigents que ja l'any 2008, rondava els dos milers.

Les situacions per les quals les persones es troben al carrer perquè no tenen on anar, són diverses i en els darrers temps han augmentat les dones i els homes joves. La situació de crisi incrementa "la població estable" que es quedava al carrer des de fa uns quants anys. La pobresa adquireix noves formes i a més de les categories clàssiques d'estudi[2], s'ha incorporat una nova categoria que és la de la "pobresa sobrevinguda a causa de la crisi".

Es considera pobresa sobrevinguda a causa de la crisi, quan la situació econòmica afecta a llars que fins ara gaudien d'una estabilitat raonable, estabilitat que queda trencada per un imprevist, que en una gran majoria de casos és la pèrdua del lloc de treball de la persona que es troba al front de la família. Persones que no podien preveure que es trobarien a les cues de l'atur o amb un desnonament.

Des de diferents àmbits ja s'alertava el 2007, quan encara no s'havia entrat de ple en la crisi econòmica i financera que ens colpeja, que a Catalunya un 18% de la població es trobava en risc de pobresa relativa. En aquell moment representava més d'un milió de persones.

L'any 2009 l'índex de pobresa i exclusió social per a Europa era del 23,1%, l'Estat espanyol estava en el lloc 11 de l'Europa del 27, amb el 23,4% (Dades Eurostat). Des de 2004 l'Estat espanyol presentava una de les taxes de pobresa relativa més alta en comparació a altres països de la Unió Europea i situava les majors dificultats en les llars amb rendes més baixes: persones majors de 65 anys amb pensions mínimes de jubilació i de viudetat; famílies monoparentals amb poca o escassa xarxa de suport.

També els infants, adolescents i joves són un altre dels col·lectius més vulnerables, perquè presenten menys resistència a determinades situacions que els poden afectar, molestar o agredir. Especialment els més perjudicats són els que es troben en entorns de desenvolupament, familiar i social, on no es poden cobrir les seves necessitats bàsiques 

Parlant des del punt de vista de les xifres (que ho pot fer més entenedor) qui es pot considerar que es troba sota el llindar de la pobresa? Doncs són pobres els que ingressen menys de 627 euros al mes si viuen sols, o de 333 euros al mes per persona, si es tracta d'una llar amb dos adults i dos fills/es.

Ja no s'arriba ni als objectius proposats per eradicar la pobresa a Europa l'any 2013, ni als objectius mundials del 2015. S'està parlant de l'Estratègia Europa 2020[3]. Es parteix de la base que un model de creixement econòmic basat en "una economia intel·ligent, sostenible i integradora" permetrà aconseguir una societat més equilibrada per a tothom tenint en compte les particularitats i les situacions actuals de cadascun dels 27 països membres. Esperem que no siguin els mateixos que ens han dut a la situació actual els que estiguin encarregats de guiar-nos a aquest nou horitzó!!

Un sistema social just per a tota la ciutadania i que eviti situacions de risc de cronificació de la pobresa per a uns quants, requereix una mirada compromesa sobre aquest fenomen i una veritable implicació dels qui realment poden aconseguir el canvi.


[1] La Xarxa d'Atenció a Persones Sense Llar, està formada per 27 entitats socials i l'Ajuntament de Barcelona. Tenen el compromís de sumar esforços per tal d'acompanyar les persones en situació d'exclusió residencial intensa en el seu procés de recuperació de la màxima autonomia personal i el vincles socials.

[2] Pobresa relativa: són els que queden exclosos del nivell de vida mitjà de la comunitat on es troben. La Unió Europea estableix la pobresa relativa en el 60% de la mediana d'ingressos per unitat de consum. És a dir si s'ordenen les rendes per ordre, del més ric al més pobre, és l'ingrés que queda al mig. Aquest índex és el que medeix les desigualtats econòmiques, el "llindar de la pobresa". Tots els que tinguin per viure menys d'aquest 60% , es consideren pobres.

[3] Comisión Europea. Comunicación de la comisión, de 3 de marzo de 2010, "EUROPA 2020: Una estrategia para un crecimiento inteligente, sostenible e integrador". COM (2010) 2020 final. EUROPA 2020, se presenta como una nueva estrategia política para apoyar el empleo, la productividad y la cohesión social en Europa.


Cliqueu aquí per descarregar en pdf l'informe: Comunición de la Comisión Europa 2020. Una estrategia para un creciumiento inteligente, sostenible e integrador. http://dl.dropbox.com/u/52258829/Carme/Europa2020.pdf

  


Leer 2503 veces
Carme Panchón

Dra. Carme Panchón i Iglesias

Professora titular Facultat de Pedagogia. Universitat de Barcelona.

Deja un comentario

Asegúrese de introducir la información requerida con la marca (*). No está permitido el Código HTML.