Sábado, 29 Octubre 2011 22:24

I Jornades a la Seu d'Urgell i Andorra

Escrito por 
Valora este artículo
(2 votos)

I Jornades a la Seu d'UrgellUn professorat de qualitat, factor clau per a l'educació

20, 21 i 22 d'octubre de 2011

Organitza: Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya.

En col·laboració amb: Departament d'Ensenyament. Generalitat de Catalunya; Govern d'Andorra; Bisbat d'Urgell; Caixa d'Enginyers; Ajuntament de la Seu d'Urgell.

Acaba de començar un nou curs, 2011-2012. Cada any per les mateixes dates famílies, infants, nois i noies, professorat, administracions i societat en general es troben immersos tant en els preparatius del nou curs com dels trets particulars o polèmics que acompanyen aquestes dates.

El Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya. Al servei de la professió docent, com remarca el seu anagrama, ha organitzat unes interessants i necessàries jornades al voltant del professorat.

Un professorat que haurà de desenvolupar la seva tasca en un marc essencialment diferent a etapes anteriors. Uns ajustaments pressupostaris amb el manteniment de les mateixes plantilles docents als centres educatius públics i amb un increment de l'alumnat aproximadament de vint mil persones més que el curs passat.

La Junta i el Consell Assessor del Col·legi ha iniciat una reflexió sobre el tema que dóna nom a aquestes jornades, ampliant el debat a tots els col·legiats, a tot el professorat i a tota la comunitat educativa, amb la intenció d'elaborar un document que aporti solucions i propostes per obtenir un professorat de qualitat que repercuteixi en la tasca docent.

Al llarg d'aquests dies uns 200 professionals van tractar aspectes molt rellevants relacionats amb la pràctica docent. Entre altres qüestions, per exemple: la importància i la necessitat d'una millor educació; el valor de l'educació com a instrument essencial per a sortir de la crisi; aconseguir per a l'escola el millor professorat; reconèixer socialment la figura del mestre i del professor; recuperar el respecte de l'alumne pel professorat; la funció docent avui; les exigències de la professió docent avui; la necessitat d'una formació inicial molt exigent i molt bona; la necessitat d'unes pràctiques d'immersió en la realitat educativa; la necessitat d'una formació permanent d'acord amb les necessitats actuals i perspectives futures; interès i incorporació de la recerca; desenvolupament d'un treball més col·laboratiu i en equip; un treball més col·laboratiu i coordinat amb tota la comunitat educativa i altres agents del territori; replantejament i incorporació de noves o diverses metodologies d'ensenyament; el reconeixement que educar és quelcom més que ensenyar; la importància de las tasca tutorial, orientativa i d'acompanyament que han de desenvolupar els docents; augmentar la predisposició a acceptar la relació i el tracte amb les famílies; si es considera realment que l'escola treballa per a la compensació de les desigualtats?; la relació entre la política, la pràctica educativa i la recerca educativa; la necessitat de generar un debat educatiu que permeti expressar problemes; polítiques de professorat orientades a la millora de l'educació; etc.

Aquestes jornades s'han dut a terme en un marc privilegiat, tant els ponents com els continguts han estat de primer nivell i han aconseguit motivar-nos prou per seguir avançant i poder trobar-nos en una segona edició de les mateixes.

Entre els ponents han participat: Ferran Soriano, Joan Manuel del Pozo, Alejandro Tiana, Claudi Alsina, Mercè Izquierdo, Gregorio Luri, Josep M. Díaz-Torrent.

En els actes inaugurals i de cloenda han participat les màximes autoritats: la consellera d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Irene Rigau; l'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives; la ministra d'Educació i Joventut del govern d'Andorra, Roser Suñé; l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla; el director general de la Caixa d'Enginyers, Joan Cavallé; la directora del Departament de Suport a l'Ensenyament i Inspecció Educativa d'Andorra, Mercè Cabré; el rector de la Universitat d'Andorra, Daniel Bastida; el cònsol de Sant Julià de Lòria, Enric Sangrà; el president del Consell Escolar de Catalunya, Ferran Ruiz.

Tota persona té dret a una educació que promogui el desenvolupament de les seves capacitats. Una educació per al canvi personal i social, i un element indispensable per a la convivència i el progrés social.

Carme Panchón.

 

Leer 2255 veces
Carme Panchón

Dra. Carme Panchón i Iglesias

Professora titular Facultat de Pedagogia. Universitat de Barcelona.

Más en esta categoría: Money as debt (es) »

Deja un comentario

Asegúrese de introducir la información requerida con la marca (*). No está permitido el Código HTML.